2008-03-27

2008 március 27

pont.pont.vesszőcske.

az fura az, amikor az ember mond egy mondatot és amikor már majdnem befejezte, akkor végül is úgy dönt, hogy mégiscsak van még tovább és nem az jön mégsem, hogy leviszi a hangsúlyt szépen az utolsó szakaszban, hanem eszébe jut még valami és rájön, hogy a pont helyett vessző kell mégiscsak és akkor felfelé kell vinni a hangsúlyt és az egész mondatszerkezet és a szépen egymás mögé rakott szavak kerek mondanivalója megváltozik és közben pont annyi levegőt is tartalékolt a tüdejében tudattalanul, hogy azt a mondatot szépen befejezze, de mivel úgy alakult, hogy van tovább is, ezért az utolsó szakaszban, ahol eredetileg ereszkedő hangúly lett volna és levegő kifúj, ott el kell kezdeni mégis emelni a hangúlyt, amihez meg kell a levegő, úgyhogy úgy mond pár szót, hogy közben szívja a levegőt a fújás helyett, ami kicsit olyan, mintha visszafelé beszélne, és akkor eljön a pont helye, ahol a vessző lett végül és akkor onnan újraalakul a mondat ezzel a kis furcsa hangmegbicsaklással a közepén.


na pont így érzem én most magam,

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt nevezik életnek.

Puszi: Böske

Gabriella Kovacs írta...

szerintem eletnek azt is nevezik, amikor az ember kifujja a levegot es aztan ujra beszivja es aztan ujra kifujja...

es kozben erti a mondatokat, amik tortennek es megall egy pillanatra a pontoknal, hogy aztan uj mondatba kezdjen..

de semmi baj nincs a masmilyen mondatoknal sem, csak a levegovetelen kell valtoztatni jol, hogy a vesszo utani reszre is maradjon es ne fogyjon el az a bizonyos ido elott, ami rezegteti a hangszalakat... es azt nevezik elcseszett eletnek... az meg nem olyan jo..

de most csak annyi van, hogy eppen ugy elek, mintha levegovetel kozben is preselnem ki a szavakat, mert a mondat folytatodni dontott..
van olyan neha.
de ez nem baj, mert ha jol csinalom, akkor ujra lesz levego a tudomben es jut a mondat befejezo reszere is, meg a szep hangsulyokra benne..
es marpedig jol csinalom,es kesz:)

en is puszillak, es orulok, hogy meg mindig olvasol engem:)